NAS SystemenAl enige tijd zijn NAS-systemen erg in trek bij consumenten. Ook voor bedrijven wordt het met de nieuwere reeks NAS-systemen een aantrekkelijk alternatief voor dure Windows Servers met dure licenties en onderhoudskosten. Maar wat zijn nou de mogelijkheden van NAS-systemen. Wij werpen een blik op de Synology DS-414, die op moment van schrijven voor rond de 365 euro excl. BTW verkocht wordt zonder schijven.

 

Wat kan een NAS voor mij als zakelijke gebruiker betekenen?

 

Opslagmedium voor bestanden
Weliswaar het hoofddoel van een NAS, het opslaan van bestanden. Waar de NAS-systemen voorheen “te traag” waren voor een snelle bestandsoverdracht, zijn de nieuwere systemen ook in te zetten in grotere kantooromgevingen. Met de introductie van de 4 TeraByte & 5 TeraByte harde schijven zal het niet snel voorkomen dat schijven vol raken. Deze schijven zijn weliswaar langzamer dan bijvoorbeeld de HP SAS/SCSI schijven, maar zijn nog altijd voor het MKB, snel genoeg. Uitbreiden met grotere schijven? Geen probleem en geen dure & complexe migratie noodzakelijk.

 

Backupoplossing
De NAS biedt een geïntegreerde backupoplossing aan waarmee gemakkelijk taken ingepland kunnen worden om belangrijke bestanden naar een back up apparaat op te slaan. Je kan hierbij denken aan externe harde schijven, FTP of een tweede NAS op een andere locatie.

 

Emailoplossing
De NAS kan tevens worden ingezet als mailserver. Hierbij is het mogelijk oneindig veel emailadressen aan te maken voor de gebruikers. Hiermee kan in geval van “hosted email” flink bespaard worden.

 

VPN server
Zijn er gebruikers die vanuit huis werken en in het bedrijfsnetwerk in moeten loggen? Geen probleem, de NAS kan hierin voorzien. Geen extra software en/of hardware benodigd.


Een eigen cloudomgeving (uw eigen prive dropbox)
Met het toenemend aantal apparaten waarmee gecommuniceerd of gewerkt kan worden. Denk aan smartphones, tablets, laptops, pc’s etc. , kan het handig zijn om gebruik te maken van een cloud omgeving. Dit wil zeggen dat bestanden centraal opgeslagen worden maar wel benaderbaar zijn via alle bovenstaande apparaten. Via een App is het dus mogelijk om zowel met de smartphone als tablet de bestanden te benaderen, bewerken en zelfs up te loaden. Vervolgens zijn de bestanden voor ieder ander apparaat ook beschikbaar. Handig voor mensen die met veel verschillende apparaten werken, maar toch altijd toegang willen hebben tot deze bestanden, ongeacht waar ze zijn. Een bijkomend voordeel van een privé cloud t.o.v. bijvoorbeeld Dropbox is dat het altijd duidelijk is waar de bestanden staan en wie juridisch eigenaar is van de gegevens.

 

Realisatie van stroombesparing
Een dergelijke NAS is enorm energiezuinig, waar een HP/Dell/IBM server tussen de 100Watt en 250Watt vebruikt, redt de Synology DS414 het met 40 Watt. (gebaseerd op een NAS gevuld met vier harde schijven).

 

Zorg dat uw Synology goed onderhouden blijft. Neem contact op met Voizio voor een passend service contract. Vanaf 25 euro per maand loggen wij al 2x per maand in, controleren alle schijven en verhelpen alle systeemfouten. Neem snel contact met ons op via info@voizio.nl